/
EN
/
TR
07.03.2012

ÇİNLİ KADINLARIN ’’EVDE KALMA’’ ÇİLESİ...

Ülkenin en büyük ‘çöp çatan’ internet sitesinin yapmış olduğu ankete göre, Şanghay’da yaşayan 29 yaşındaki kadınların kendilerini ‘evde kalmış’ olarak nitelendirme ve buna inanma eğilimi var
Şanghay’da yaşayan 2.000 bekar kadın ankette yer aldı. Katılımcıların % 35’i kendilerini ‘evde kalmış’ olarak görüyor. Kendilerini ‘evde kalmış’ olarak nitelendiren kadınların yaklaşık % 60’ı 29 yaşında. Bu kadınların yaklaşık % 30’u bu söylemi aşağılayıcı buluyor ancak, çoğunluğu ise bu konuda bir çaba harcamıyor.


Bekar anket katılımcıları 26 yaşına geldiklerinden itibaren kendilerini garip hissettiklerini ve bu kaygının 29 yaşına geldiklerinde zirveye ulaştığını belirtiyorlar

Aynı zamanda, evlenme yaşını geçen bekar kadınlarda (örneğin 60’lı yıllarda doğan kadınlar) medeni hal önemini yitirmeye başlıyor ve kendilerini ‘evde kalmış’ olarak görmüyorlar.Araştırma gösteriyor ki, ‘evde kalmış’ların %78’i bir koca ya da erkek arkadaş bulmakta aciliyet hissediyorlar ancak, sadece %18’i çaba harcama konusunda istekli. %41’i halen ‘’aşka inanıyor’’. %20’lik kısmın ise ümidi tamamen kırılmış, ideal ve oturaklı bir ilişki bulamayacakları konusunda eminler

30 yaşındaki Lily Zhang beyaz yakalı bir çalışan. Ve defalarca potansiyel erkek arkadaşlarla tanışma yemeklerine çıktığını ancak istediği ilişkiyi geliştirebileceği herhangi birine henüz rastlayamadığını söylüyor.

Bu amaçla buluştuğu erkeklerin hemen hemen tamamının daha ilk buluşmada evlilik ve mal varlığı hakkından konuşmuş olmasını son derece rahatsız edici ve itici bulmuş. ‘’halen duyguları önemseyen birileri kaldı mı bilmiyorum’’ diyor Lily.

Bu ‘evde kalanlar’ kitlesinin %60’ı aile birarayaya gelmelerinden hiç hoşlanmıyor. Çünkü akrabalarla her biraraya gelişte aynı konunun açılması ve yaşadıkları ‘akraba baskısı’ nı son derece rahatsız edici buluyorlar. 

İnternet sitesine göre, toplumun genellikle yüksek gelir ve iyi eğitim seviyesine sahip evde kalmış kadınlarla ilgili bir ilgi eğilimi olmasına rağmen, erkek ‘evde kalanların’ daha fazla ilgiye ihtiyacı var yakın gelecekte. Çünkü erkek sayısının kadın sayısından fazla olduğu Çin’de, bugünkü cinsiyet oranlamasına baktığımızda 2020 yılında her 5 erkekten biri eş bulamayabilir.

 

Can Yolaç

CinTuru.com

 

Herkes İçin Çin Tarihi
AYLIK BÜLTENE
ÜYE OLUN
E-mail adresinizi göndererek, aylık bültenimize üye olabilirsiniz.
E-Mail:
Copyright CinTuru.com 2011